BMW E36 325i

BMW 2004 SA

P.O.R. 1973 Benzine

Een zeer zeldzame BMW:
De Zuid-Afrikaans geproduceerde BMW 2004 SA

 • Zuid-Afrikaans geproduceerd 2004
 • Een zeer zeldzame BMW
 • RHD
 • 2,0L M10 motor
 • Automatische 3-versnellingsbak
 • Originele motor, matching #'s
 • 80.342 km's / 49.922 mls
 • 085 Chamonix Wit
 • Nieuwe verflaag
 • Beklede stoelen
 • Nieuwe tapijten
 • Opgezet, getest, ingebouwd

Zeldzaam stukje BMW geschiedenis:

Aangeboden wordt een BMW 2004 uit 1973. A 2004? Ja, de Zuid-Afrikaans geproduceerde BMW op basis van de Glas 1700. Een beetje geschiedenis over deze zeer exotische BMW.

De Glas 1700 werd in 1964 gepresenteerd en kreeg veel bijval van de industrie. De lof was vooral gericht op de carrosserie, ontworpen door Pietro Frua in Turijn, die met zijn compacte en sportieve karakter aan hetzelfde profiel en dezelfde doelgroep beantwoordde als BMW's "Nieuwe Klasse", die twee jaar eerder was onthuld. In het begin van de jaren '60 was BMW bezig met een succesvolle terugkeer van de ondergang - aangevoerd door een reeks nieuwe modellen. De 02-serie die in 1966 werd gelanceerd om het aantal in serie geproduceerde modellen te vergroten, werd in ongekende aantallen gebouwd en BMW barstte al snel uit zijn voegen.
Herinnert u zich Hans Glas GmbH nog? Het met schulden overladen bedrijf had een productiefaciliteit in het relatief nabijgelegen Beierse Dingolfing en kon de dringend benodigde capaciteit leveren om de fabriek van BMW in München te ontlasten. Glas werd in 1966 door BMW overgenomen.

Maar dat was niet het einde van het verhaal. De Glas was een fundamenteel succesvolle auto geweest en vond al snel iemand die hem opnieuw wilde gaan bouwen: Johannes Hermanus Pretorius in Zuid-Afrika. Er werd besloten om de productiemachines van de Glas naar Zuid-Afrika te verschepen, en ondertussen werd de auto daar geassembleerd uit CKD-kits. Alleen de motoren en versnellingsbakken werden niet zelf geproduceerd (die werden overgebracht uit München), de 4-cilinder M10-motor van BMW past daar perfect bij. De Zuid-Afrikaanse Glas BMW's waren natuurlijk direct herkenbaar aan hun verplichte rechtse besturing, maar verder waren de enige onderscheidende kenmerken de BMW badges en de letters op het kofferdeksel.
Niet lang na de start van de productie kreeg de BMW 1800 SA gezelschap van de krachtigere BMW 2000 SA. In 1973 werd de carrosserie vernieuwd met een voorkant die de BMW's van die tijd weerspiegelde. Deze gefacelifte modellen kregen de namen BMW 1804 SA / BMW 2004 SA. BMW nam de volledige controle over de Zuid-Afrikaanse fabriek in 1974 en begon er ook de productie van de 5 Reeks.
De BMW 1800 SA was een prijzig en exclusief model voor klanten op de relatief kleine Zuid-Afrikaanse automarkt. Het legde de basis voor BMW om zijn aanwezigheid in het land uit te breiden.

Deze auto is begin 2021 door ons aangekocht en is een prachtig voorbeeld van de eerder genoemde interessante geschiedenis. Wij hebben de auto in onze werkplaats volledig doorgenomen en een lichte restauratie uitgevoerd.
De mooie en degelijke carrosserie was oorspronkelijk gespoten in BMW Chamonix wit, wij hebben hem een complete overspuiting gegeven in de fabriekskleur. Deurpanelen en motorruimte zijn origineel gelaten. Merk op dat de 2004 E12 achterlichten draagt (ondersteboven!), in goede staat. De knipperlichten vooraan zijn van de E3 Bavaria, evenals de koplampen. De voor- en achterbumper zijn in goede staat en de 2004 staat mooi op de originele stalen wielen.
We hebben de auto ook technisch doorgenomen. De originele, matching numbers, 2 liter M10 unit loopt heerlijk. De 3-speed Auto schakelt naadloos en zorgt eigenlijk voor een hele leuke en comfortabele auto. De remmen zijn nagekeken en de vering is strak.
Deze 2004 heeft niets nodig en heeft alle nieuwe vloeistof, nieuwe filters en verse banden. Is getuned, ingebouwd en getest.

Een zeer zeldzame, exotische BMW voor de absolute BMW liefhebber!

Deel je liefde voor deze klassieke auto

Elke week een klassieker in je brievenbus?

Abonneer u nu op onze wekelijkse nieuwsbrief

OLDENZAAL CLASSICS

Uw specialist in klassieke auto's

Financiering? Leasen? Wij doen u graag een voorstel voor een oplossing op maat voor uw nieuwe droomauto. Onze samenwerkingspartner, abcfinance GmbH (Duitsland) heeft vele jaren ervaring op het gebied van leasing en financiering van klassieke en exclusieve auto's.

Wij spreken Duits, Engels en Spaans en leveren wereldwijd tot aan iedere voordeur.

Interesse in één van onze oldtimers?

Neem contact met ons op via onderstaand formulier